Ilka Nolens van Optometrisch Centrum Nolens: “Mijn hart ligt bij optometrie. Cliënten helpen door onderzoek en visuele training geeft me nog steeds het meest voldoening.”

Ilka en Coco

Storyteller: Nele Huybrechts – Tekstvariant

Fotograaf: Shadia Brys – Brys Fotografie & Video

Dag lieve vrienden. Als weetgierig schrijver en als kennis van de familie, bezocht ik met fotograaf Shadia Optometrisch Centrum Nolens. De familiezaak is al ruim 50 jaar een gevestigde waarde in de Dorpsstraat te Hasselt. Optiek en optometrie kent voor hen al lang geen geheimen meer. Bij aankomst werd snel duidelijk dat zaakvoerster Ilka haar werk met veel gedrevenheid uitoefent. 

Van lesgeven naar optometrie

Na een hartelijk welkom met een kopje koffie, vertelt Ilka hoe het allemaal voor haar is begonnen. Tot onze verbazing was het overnemen van de zaak aanvankelijk niet haar droom of ambitie. Voordat ze in de wereld van de optometrie terechtkwam, stond ze in het onderwijs als regentes. Dit was echter niet wat ze ervan verwachtte en dus besloot ze om zich om te scholen naar optometrist. “Mijn papa had zo veel plezier in zijn werk, dat ik het ook wilde proberen”, zegt Ilka al glimlachend. In 2003 behaalde ze dan ook haar diploma in Optiek en Optometrie. Daarop kreeg ze de kans om een stage te doen in Amerika, waarna ze er nog 3,5 jaar verder studeerde om haar doctoraat in de Optometrie te behalen. 

In 2007 is ze teruggekeerd naar België en hielp ze mee in de winkel. Toen haar vader in 2009 met pensioen ging, nam Ilka de fakkel over. Ondertussen had zij al heel wat verbouwingen gedaan op de bovenverdieping. Daar vinden nu nog steeds de optometrische onderzoeken en trainingen plaats. Met veel enthousiasme nodigt ze ons uit om een kijkje te gaan nemen.

Optometrische visuele training

In de wachtkamer maken we kennis met ‘teamlid’ Coco, Ilka’s papegaai en trouwe vriend. Zijn “Hallo” en melodische gefluit stemt ons meteen vrolijk. De aanpalende ruimte is de plaats waar Ilka visuele onderzoeken uitvoert. “Goed zien houdt namelijk veel meer in dan een perfect zicht. Het is ook afhankelijk van visuele informatieverwerking, het scherpstellen, de oogbewegingen, het dieptezicht enzovoort”, verklaart ze. Dit geheel noemt men de optometrie. Hierin is Optometrisch Centrum Nolens gespecialiseerd en onderscheidt het zich van andere optiekzaken. 

Ilka’s nichtje demonstreert enkele oefeningen die deel uitmaken van optometrische visuele training. Deze training geeft men om het ‘zien-proces’ te verbeteren en wordt aangepast aan de individuele noden en de leeftijd van de cliënt. Het is boeiend om te zien hoe het meisje de optometrische oefeningen uitvoert!

Elke donderdag geeft Ilka visuele training aan kinderen met leer- en leesmoeilijkheden bij Kinder- en jeugdpraktijk De Puzzel in As. Hierbij traint zij het visueel geheugen, de visuele reactiesnelheid, oog-handcoördinatie enzovoort. Omdat ze zowel de winkel openhoudt, onderzoeken doet en trainingen geeft, is de optiekzaak halftijds geopend. “Ik doe het werk met hart en ziel, de afwisseling maakt het des te leuker”, aldus Ilka.

Niet zomaar een bril

Wanneer we terug beneden in de winkel staan, vertelt zij ons meer over het assortiment brillen en zonnebrillen dat ze verkoopt. Op de brillenwanden prijken de Belgische merken Theo Eyewear en Kinto, maar ook buitenlandse merken zoals Lafont, Blackfin en Silhouette behoren tot het gamma. De modellen van Johann von Goisern, met de toepasselijke slogan “Dare to be different”, vind je in Hasselt enkel bij Nolens. Daarnaast kun je er ook terecht voor contactlenzen. Ilka’s passie voor optometrie komt nogmaals tot uiting: “Ik verkoop een bril in functie van het beter zien, niet met het oog op de verkoop zelf.”

Multidisciplinaire benadering 

Momenteel verwijzen andere opticiens hun cliënten al door naar Ilka. Ook werkt zij samen met oogartsen, kinderartsen, psychiaters, kinesisten, logopedisten en osteopaten. Zo wordt het kind benaderd in zijn geheel en komen ze sneller tot een goed resultaat. Het multidisciplinair team heeft regelmatig overleg waarbij de leden de vorderingen bespreken en hun therapie op elkaar afstemmen.    

Tot slot geeft Ilka nog een nieuwtje mee: “Vanaf februari zal de winkel ook weer geopend zijn op woensdagnamiddag, van 13.00 tot 17.00 uur!”Dus lieve vrienden, voor vakkundig advies en optometrisch onderzoek kun je steeds contact opnemen met Optometrisch Centrum Nolens. Ook een geschikte bril of contactlenzen zul je er ongetwijfeld vinden. Bezoek de website voor meer informatie en volg hen op Facebook en Instagram. Bedankt voor het fijne gesprek, Ilka. Wij wensen je nog veel succes met de zaak!

Optometrisch Centrum Nolens, Dorpsstraat 18,
3500 Hasselt

Gepubliceerd door ilovehasselt

I love Hasselt is een online media door en voor Hasselaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: