Heleen van Bakkersdochter: “In deze crisistijd vinden mensen kleine gelukjes in ons lekker brood, speculaas of gebak”

Storyteller: Michelle Bervoets

Copywriter: Anne-Fleur Kamst

Fotograaf: Thomas Pollaris

Dag lieve vrienden, vandaag had ik de kans om de geweldige Heleen Vanderstraeten te interviewen. Dat bracht voor mij heel wat warme herinneringen naar boven, onder meer aan mijn tante Pauline. Zij was een krak in het maken van heerlijke speculaas: voor Sinterklaas bereidde ze die altijd vers voor de kinderen van de familie. Inmiddels is mijn tante er niet meer. Maar wanneer ik in een lekker stuk speculaas van Bakkersdochter bijt, smaakt het naar warmte en nostalgie. De bakkerij bevindt zich in de Minderbroedersstraat 28. 

Bakken zit in de familie
Heleen Vanderstraeten doopte haar winkel Bakkersdochter en dat is niet toevallig. Haar vader, Jacques, bakt al sinds zijn veertiende. “Voordat mijn oma een winkel had, bakten zij en mijn vader al graag samen. Mijn papa zat op de hotelschool en kreeg de opdracht in het weekend veel te oefenen. Eerst werd er enkel voor de familie gebakken, maar daarna werd er bij hen thuis een winkeltje uitgebaat in de naaikamer. Daar konden mensen koeken en taart kopen. In de garage stond een oven om te bakken. Toen mijn papa afstudeerde, heeft hij enkele jaren in de bakkerij gewerkt. Op zijn 23e is hij les gaan geven aan de hotelschool.”

“Mijn oma is veertig jaar geleden een winkel gestart, bakkerij Vanderstraeten in Alken. Mijn nonkel Paul heeft later de bakkerij overgenomen”, vertelt ze enthousiast. Hoewel Heleen uit een echte bakkersfamilie komt, had haar carrière er bijna anders uitgezien. “Ik heb grafisch design gestudeerd en een lerarenopleiding gedaan. Doorheen de week gaf ik lessen plastische opvoeding, in het weekend werkte ik in de bakkerij. Dat weekendwerk was voor mij pure ontspanning”, legt ze uit.

“De kriebel om een eigen winkel te beginnen heb ik tijdens het lesgeven altijd gehad, maar er was altijd iets dat me tegenhield. Tot ik op een bepaald moment even geen werk als leerkracht had. Er was toen een pop-up food market in Hasselt, waar ik met papa speculaas verkocht. Al snel leerden we daar de mensen van bakkerij Egt uit Bokrijk kennen. Zij bakken superlekker brood! Wat later stond er een pandje te huur in de Minderbroederstraat en toen heb ik niet getwijfeld.”


“Het was een hele mooie opportuniteit voor mij. Het moeilijkste was om papa te overtuigen om mee te bakken in mijn winkel”, lacht Heleen, “De samenwerking met bakkerij Egt blijft trouwens bestaan: wij verkopen al sinds het begin hun zuurdesembrood. Dat is nergens anders te verkrijgen dan bij hen en bij ons.” 

Alles vers, vanaf nul
Wat de Bakkersdochter zo’n heerlijke bakker maakt? Heleen moet niet lang nadenken over het antwoord: “Kwaliteit! Wij werken met zuivere, pure grondstoffen. We zoeken steeds naar de beste materialen. Daar waar sommige bakkers door tijdsdruk met kant en klare producten werken, wordt hier alles vanaf nul gemaakt. Alles is vers en dat proef je.”

Af en toe een nieuw taartje of gebakje
Heleen verklapt dat de bokkenpootjes haar lievelingskoeken zijn. “Als ik die van de bakplaat in de winkel leg, durf ik er al eens eentje in mijn mond steken. Ze zijn zo lekker! Ze zijn niet zo groot, dus ik hoef me niet schuldig te voelen als ik er van snoep”, zegt ze al lachend. Bakkersdochter is een succesvolle kwaliteitsbakkerij, dat staat buiten kijf. Om die reden wil Heleen in de toekomst niet te veel veranderen. “Zoals het nu loopt, gaat het prima. De samenwerkingen met bakkerij Egt in Bokrijk en bakkerij Vanderstraeten in Alken zitten goed, onze klanten zijn tevreden en ik geniet van mijn werk.” Toch wordt er af en toe geëxperimenteerd: “Papa probeert soms eens een nieuw taartje of gebakje, maar dat kan hij niet te vaak doen. Zodra klanten de smaak te pakken hebben, vragen ze om meer”, zegt Heleen met een knipoog, “En een te groot assortiment kunnen wij niet volhouden. Daarom blijven we vooral maken en verbeteren wat we nu hebben.” 

Mensen zoeken troost 
Sinds zowat alle winkels hun deuren moesten sluiten door de coronacrisis, merkt Heleen dat het drukker dan ooit is in haar bakkerij. “Het centrum van de stad ligt er tegenwoordig verlaten bij. Maar een handjevol winkels houdt de deuren open, waaronder wij. Hoewel ik eerst bang was om als lokale zelfstandige in de problemen te geraken, blijkt onze bakkerij beter dan ooit te draaien. Ik denk dat mensen op zoek gaan naar iets lekkers om zichzelf te verwennen en dat vinden ze hier. Een gebakje, speculaas of verse pistolets zorgen voor wat troost”, vertelt Heleen.  Lieve vrienden, wie warmte zoekt in deze moeilijke tijden, kan altijd bij Bakkersdochter terecht voor troostend gebak of hartverwarmende speculaas. Zodra het weer mag, kunnen jullie ook vrienden en familie uitnodigen of trakteren op de lekkernijen uit de toonbank. Meer informatie, zoals het assortiment en openingsuren, staat op www.bakkersdochter.be. Er zijn geen aangepaste openingsuren tijdens de coronacrisis!

Daarnaast is er een Facebookpagina en een Instagramaccount, allebei te vinden via @bakkersdochter. Bestellingen kunnen tijdens de openingsuren ook telefonisch geplaatst worden op het nummer 011/66 34 62

Gepubliceerd door ilovehasselt

I love Hasselt is een online media door en voor Hasselaren.

One thought on “Heleen van Bakkersdochter: “In deze crisistijd vinden mensen kleine gelukjes in ons lekker brood, speculaas of gebak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: